Studentinfo

Studie en stage in Zuid-Afrika

4 januari 2018

In 2011 is er vanuit de focusgroep Internationalisering een multidisciplinair en multicultureel programma opgestart in Zuid-Afrika. Studenten van verschillende academies krijgen de kans om aspecten van een lopend project uit te werken of nieuwe projecten op te starten:

  • Education
  • Healthcare

De sectoren zijn gekozen op basis van overlap binnen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse overheidsagenda. Daarnaast kennen de sectoren ook voorbeelden in andere regio’s in de wereld waar projecten binnen een living lab-concept zijn uitgewerkt.

Binnen de projecten doe je vakkennis op en ontwikkel je internationale en interculturele competenties. Dit is een manier om strategische uitwisselingen met het buitenland te bevorderen en om een context te creëren waarbinnen je internationale, interculturele en multidisciplinaire competenties kan ontwikkelen. Naast de multidisciplinaire insteek heeft dit programma ook een multicultureel karakter.

De projecten worden opgezet door studenten van Avans Hogeschool en vinden altijd plaats in samenwerking met het Nederlandse en Zuid-Afrikaanse bedrijfsleven/organisaties en universiteiten.

Interesse?    

Indien je interesse hebt om deel te nemen aan een van de projecten, kan je je interesse tonen bij het academiebureau van je eigen academie. Zij zullen je verder informeren over de verdere procedure.

Aanmeldingscriteria

  • Je volgt een voltijdopleiding aan Avans Hogeschool.
  • Deelnemende academies zijn ACUE, AHB, AI&I en ASB/ASH. 
  • Je gaat voor minimaal 30 ECTS naar het buitenland. In overleg met je academie kan hiervan worden afgeweken.
  • Je hebt geen studieachterstand.
  • Je hebt goedkeuring vanuit je academie om deel te nemen aan dit project.
  • Je Engels taalniveau is minimaal B2.

Procedure 

Aanmelden gaat via je eigen academie. Neem contact op met het academiebureau om de aanmeldprocedure op te vragen. 

Laatst bijgewerkt op 5 april 2019.

Suzanne van den Broek

Student Communicatie
Movement Development Program in Cape Town, van september 2017 tot januari 2018

“Your hair looks so soft. Can I touch it? I would like to become a hairdresser.” “Of course! Can you make a braid?” We doen alles om die lach op de gezichten van de kids te krijgen. Samen met The Ukuphumelela Trust en Play Sport 4 Life, beide non-profits, werkten we op scholen in achterstandswijken en townships. De kinderen dragen vaak veel problemen met zich mee. Door sport maakten we hun dag wat leuker en gezonder en we leerden ze vaardigheden als samenwerken en leiderschap tonen. De organisaties zetten zich in om gymlessen, after school sports, toernooien en holiday programmes te organiseren. Zo willen ze de kinderen van de straat houden en hun ontwikkeling bevorderen.

Naast het werk op de scholen ondersteunden we de organisatie op kantoor. We organiseerden bijvoorbeeld evenementen, hielden de social media bij, schreven persberichten. En ik onderzocht hoe communicatie de organisatie kan helpen in de toekomst.

We hebben hard gewerkt, maar maak je geen zorgen, in de weekenden was er genoeg tijd om leuke dingen te ondernemen. Zuid-Afrika is mega tof! Wat dacht je van een weekendje weg, chillen op het strand, hiken, wijnproeven op een van de vele estates of bungeejumpen?

Ik heb een onvergetelijke tijd gehad! Het project gaf me een unieke kans om een kijkje te nemen aan de andere kant van de wereld. Doordat ons werk op scholen in de townships was, ervaarde ik Kaapstad op een hele andere manier dan studenten die werkten in het hippe stadscentrum. Het is cliché, maar ik heb geleerd dat we toch wel heel blij mogen zijn met alles wat we in Nederland hebben!

Deze video laat een toffe ochtend op Sakumlandela Primary School in de grote Township Khayelitsha zien.

Michelle Beentjes en Jelle Vlieks

Studenten Fysiotherapie, Breda
Life Esidimeni Intermediate Care, van februari tot juni 2017

“We hebben erg goede ervaringen met Life Esidimeni Intermediate Care (LEIC). We krijgen heel veel vrijheid om ons onderzoek zo goed mogelijk uit te voeren. En iedereen is erg behulpzaam en enthousiast. De patiënten bijvoorbeeld. Ze zijn erg blij met de hulp die ze vanuit LEIC krijgen en ze werken dan ook graag mee aan ons onderzoek. En dan willen ze het zo goed doen dat ze de antwoorden geven, waarvan ze denken dat wij die graag willen horen. Dat maakt het wel ingewikkeld om de juiste conclusies te trekken in ons onderzoek. Maar de mensen hier zijn gewoon zo blij met de hulp die ze krijgen.

Ook de fysiotherapeuten hier zijn erg geïnteresseerd in ons onderzoek. Maar ze hebben het ook erg druk. Ze hebben te veel patiënten, waardoor het heel lastig is om een afspraak met ze te maken. En als je dan een afspraak hebt, kan het zomaar zo zijn dat ze hem vergeten. Dat is sowieso wel een cultuurverschil. Een afspraak is hier minder belangrijk dan in Nederland. Maar hoe langer wij hier zitten, hoe meer we eraan gewend raken en ermee om leren gaan. Als we nu bijvoorbeeld belangrijke informatie nodig hebben, gaan we naar de studenten Fysiotherapie hier. Die lopen hier lang genoeg rond om te weten hoe alles in elkaar zit en ze zijn erg kritisch op de dingen die beter kunnen.”

Vera Liebregts

Student Sociaal Pedagogische Hulpverlening,’s-Hertogenbosch
Life Esidimeni Intermediate care, februari 2017 - nu

"Het was voor mij al heel snel duidelijk dat ik mijn afstudeerproject in het buitenland wilde gaan doen. Ik wilde heel graag nog een verre reis maken naar een land waar ik voor langere tijd kon blijven. Daarnaast is onderzoeken nou niet echt iets wat ik leuk vind, dus door er een reis aan te plakken kon ik het een stuk interessanter maken voor mezelf. Via een vriendin wist ik van het bestaan af van een project in Kaapstad en bij wie ik moest zijn voor meer informatie. Hoe meer ik te weten kwam over Kaapstad en het project, hoe enthousiaster ik werd. Na een paar weken kwam daar dan de officiële mail dat ik was ingedeeld bij het Life Esidimeni-project in Kaapstad. 

En daar stond ik dan samen met Yvon op 4 februari 2017 in Brussel, met mijn koffers helemaal volgeladen en ready to go! En ja, ook ik heb daar een potje staan huilen bij het afscheid, maar ach, dat hoort erbij.

In Kaapstad werden opgehaald door een taxichauffeur die was gestuurd via ons bemiddelingsbureau 4Exchange. Echt ideaal en goed geregeld. Onderweg van het vliegveld naar het verblijf zag ik meteen al hoe divers Kaapstad is. Van sloppenwijk tot luxe villa’s en wolkenkrabbers, prachtige bergen op de achtergrond, ze hebben het allemaal hier.

Het bedrijf waar ik op mijn afstudeeronderzoek doe, ligt in de sloppenwijk Mitchells plain. Er is een ziekenhuis met daaromheen een groot omheind terrein, waar allerlei verschillende zorginstellingen zijn. Life Esidimeni is er één van. De patiënten die er komen, zijn vrijwel allemaal afkomstig uit de sloppenwijk. Het zijn volwassenen die in een ziekenhuis uitbehandeld zijn, maar nog extra revalidatie nodig hebben. Bij Life Esidimeni leren zij hoe ze om moeten gaan met hun ziekte(s), lichamelijke beperking en/of verwondingen, maar ook hoe zij hun eigen leven op kunnen pakken en terug kunnen keren in de maatschappij. Ik ben mezelf gaan richten op de intrinsieke motivatie van patiënten en kijk welke motivatietechnieken het beste passen binnen Life Esidimeni en bij de patiënten zelf.

Naast het doen van onderzoek op de doordeweekse dagen, zijn er natuurlijk ook nog weekenden. Deze worden goed besteed aan allerlei leuke uitstapjes met huisgenoten en vrienden. Er is hier zo veel te doen en te zien, ik verveel me nooit. 

Ik raad het iedereen aan om tijdens je studie naar het buitenland te gaan. Je leert er zo veel van en je krijgt een bredere kijk op de wereld en de dingen uit jouw eigen leven. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd de dingen die ik in Nederland heb meer te waarderen. Zeker nadat ik een bezoekje heb gebracht aan een sloppenwijk.  Ga het avontuur aan en deel jouw leven in naar je eigen dromen en keuzes, maar vergeet nooit het leven wat je al hebt te waarderen. Oftewel: Live the life you love, love the life you live!"
 

Gerben Meijers

Student Fysiotherapie
Ontwikkelen van digitale leeromgeving voor Higher Certificate in Disability Practice (eenjarige opleiding tot algemeen zorgverlener voor mensen met een beperking) studenten aan University of Cape Town, februari-juni 2016

"Het volgen van dit project en mijn bezoek aan Zuid-Afrika zal ik blijven herinneren als een hele fijne tijd met een hoop unieke ervaringen. Zo hebben wij kennisgemaakt met de Zuid-Afrikaanse gezondheidszorg door een bezoek te brengen aan verschillende Zuid-Afrikaanse zorginstellingen en door mee te draaien met studenten aan de Universiteit van Kaapstad, waar de toekomstige zorgverleners opgeleid worden."

"Ondanks het gebrek aan financiële middelen, heb ik ervaren dat de bevolking zich des te meer inzet voor het welbevinden en geluk van hun naasten. De manier waarop mijn Zuid-Afrikaanse leeftijdgenoten dankbaarheid uitstralen voor het feit dat zij onderwijs kunnen volgen en daarmee het verschil kunnen maken in de buurt waar zij zijn opgegroeid heeft mij doen nadenken over mijn Westerse houding t.o.v. zaken die wij als normaal of zelfs als saai beschouwen, zoals het volgen van een opleiding."

"Naast de projectgebonden activiteiten was er natuurlijk ook genoeg tijd om Zuid-Afrika in al zijn schoonheid te ontdekken. Denk daarbij aan muziekfestivals, wildlife. Het rijden van de Garden-route is daarbij een absolute aanrader, met vermoedelijk de mooiste natuur die je ooit hebt mogen aanschouwen."

Vincent Veth

Student Fysiotherapie
Movement development Program, hierbij hebben ik samen met 2 andere studenten de gymlessen op 2 middelbare scholen in de achterstandswijken verbeterd door te helpen en ondersteunen bij de lessen, nieuwe sportlessen te ontwikkelen en een voetbalteam coachen/trainen, februari-mei 2016

"Zuid-Afrika is een indrukwekkend land. Het contrast tussen rijk en arm is enorm groot. Wij hebben veel veranderingen teweeg kunnen brengen, al heeft dit wel een hoop tijd en toewijding gekost. De clichés van zelfontwikkeling en het "volwassen" worden kloppen in zekere zin toch wel. Naast het project is er meer dan genoeg te doen om de vrije tijd door te komen. Van bungjeejumpen tot 3-gangen diners voor 15 euro en een onbeschrijfelijke ervaring in de woestijn tijdens Afrikaburn. Al met al, je bent gek als je niet naar het buitenland zou gaan ;). "

Ruud Mertens

Student Commerciële Economie
Movement Development Program

Laatst bijgewerkt op 6 maart 2018.
Relevant/Gekoppeld
Stel je vraag aan het studentendecanaat

Heb je persoonlijke problemen of loop je tegen andere zaken aan die je studie belemmeren zoals een chronische ziekte, een functiebeperking, stress of dyslexie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met je op.

Vul het formulier in

Avans Extra

Ontwikkel, verrijk en groei.

naar het aanbod

Avans Chance

Verdiep je in een nieuw onderwerp.

Meer informatie

Nieuws
Agenda