Student Support

Pilot Avans met genderneutrale toiletten van start

8 juni 2022

Avans is gestart met een pilot voor genderneutrale toiletten. Op 6 Avanslocaties hebben we een deel van de bestaande toiletten aangepast naar genderneutrale toiletten. We voeren deze pilot uit in nauw overleg met Avansstudenten van de leergemeenschap Seksuele Diversiteit.

Het gaat om 2 tot 4 toiletblokken per locatie, waarbij we de signing hebben aangepast en indien nodig sanitaire voorzieningen hebben geplaatst. Van deze toiletruimtes mag iedereen gebruikmaken. Het gaat om de volgende locaties en toiletruimtes:

De toiletruimtes in deze pilot hebben we uitgekozen samen met medewerkers en studenten op de betreffende locaties. Hierbij hebben we onder andere gekeken naar een goede verspreiding, zodat de genderneutrale toiletten vanuit het hele gebouw goed bereikbaar zijn. De pilot duurt tot eind september 2022. Op basis van de ervaringen, bekijken we of en hoe we deze pilot een vervolg kunnen geven.

Inclusieve school

Avans is een inclusieve hogeschool, waar voor iedereen plaats is. Bestuursvoorzitter Philippe Raets benadrukte dit laatst ook in een interview in Punt: ‘Bij Avans moet je kunnen zijn wie je bent en kunnen worden wie je wil worden. Om te kunnen worden wie je wil worden, moet je kunnen zijn wie je bent.’
Initiatiefnemer Max Kleinherenbrink, tweedejaarsstudent Social Work, is blij dat de pilot nu gestart is: ‘Ik heb me hier sinds begin van het studiejaar hard voor gemaakt. Het doet mij heel veel. Voor mij persoonlijk was het een faciliteit waar ik geen gebruik van kon maken, terwijl ik het wel nodig had.’

Ook andere studenten zijn enthousiast over de start van deze pilot. De reacties hieronder laten zien hoe zij dit ervaren:

• ‘Het is fijn dat je op school niet geconfronteerd wordt met de keuze of je jezelf als man of als vrouw identificeert.’
  • ‘Ik voel me persoonlijk niet prettig op het mannentoilet en ik heb het gevoel dat ik de vrouwen op het vrouwentoilet oncomfortabel maak.’
  • ‘De pijnlijke confrontatie van 'er niet bij horen' en dat er geen faciliteit is waar jij je prettig bij voelt, wens je niemand toe.’
  • ‘Het is fijn dat naar de wc gaan niet steeds een gedoe wordt.’

Evaluatie pilot

De pilot duurt tot eind september 2022. Zowel voor als na de zomervakantie gaan we op verschillende manieren de ervaringen opvragen van studenten en medewerkers. Onder andere via een enquête. Wil je je mening aan ons doorgeven? Klik dan op deze korte vragenlijst. Alvast bedankt voor het invullen.

Laatst bijgewerkt op 8 juni 2022.
Online spreekuur

Misschien twijfel je over je studiekeuze, je manier van studeren of je ontwikkeling. Of je loopt aan tegen problemen die je in de weg staan bij het studeren. Maak dan een afspraak met een studieadviseur van Student Support. We plannen dan een afspraak van 30 minuten in.

Studentendecanaat

Een studentendecaan helpt je met het regelen van voorzieningen, financiën en DUO-zaken. Bij een lastige thuissituatie, psychische klachten, overlijden of andere persoonlijke problemen. En bij studeren met een (chronische) ziekte of functiebeperking, zoals ADHD, stress of dyslexie. Maak telefonisch een afspraak via 088 - 525 75 50 of online. Andere vragen? Mail naar studentendecaan@avans.nl.

Online decaanafspraak maken

Heb je te maken met ongewenst gedrag? Bespreek dit met een vertrouwenspersoon.

Informatie en contact