Student Support

Mentaal sterker staan? Check de Welzijnsmonitor

26 januari 2022 door Studentinfo

Vanaf februari kunnen voortaan alle Avans-studenten de Welzijnsmonitor gebruiken. De tool werd door Avans zelf ontwikkeld – uniek voor een Nederlandse hogeschool.

De applicatie geeft je inzicht in je welzijn en biedt hulp om succesvoller en prettiger te studeren. Het doel van de Welzijnsmonitor is om preventief het mentale welzijn van jou en medestudenten te versterken. Daarnaast kan Avans haar onderwijs ‘stressvrijer’ maken en het ondersteuningsaanbod zo scherp mogelijk aanpassen aan jouw behoefte.

Wat is jouw welzijn?

Jessica Nooij is beleidsonderzoeker en data-scientist bij Avans en is betrokken bij de ontwikkeling van de Welzijnsmonitor. “We hebben iets gebouwd wat de student helpt om te zien: ‘wat is jouw welzijn?’ En als je dat dan weet, wat heb je nodig en waar kun je dat bij Avans vinden?”

De Welzijnsmonitor werd eind vorig jaar al bij 8 Avans-academies geïntroduceerd en eerder al door een testpanel uitgeprobeerd. De reacties zijn positief: “Allereerst een supergoed concept! Heel erg goed systeem dat je door middel van een veerkrachtmeting inzicht krijgt in waar je staat, waar verbeterpunten zijn en het belangrijkste hoe je deze kan oppakken”, aldus een deelnemer van het testpanel. Een andere student: “Na het inloggen kreeg ik meteen een overzicht te zien, waardoor het meteen duidelijk was waar ik op moest klikken en waar ik naartoe moest. Dit vind ik persoonlijk heel fijn, omdat je in één blik kunt zien wat de voortgang is en wat je eventueel nog kunt doen.”

Persoonlijke feedback

Je vindt de applicatie op welzijnsmonitor.avans.nl. Daar start je met een ‘veerkrachtmeting’. Op basis daarvan krijg je aanbevelingen voor verdiepende modules die je kunt volgen. Denk aan mindfulness, motivatie of leerstrategieën. Na het invullen van verdiepende vragenlijsten krijg je persoonlijk feedback.

Op basis van de input van jou als student kan de applicatie meteen een toepasselijk hulpmiddel bieden. Van trainingen in Avans Extra tot een doorverwijzing naar Student Support. Avans ontwikkelde de Welzijnsmonitor volledig in eigen huis, waardoor de dataopslag intern gebeurt. Op die manier is de privacy van de gebruikers gegarandeerd. Je bepaalt zelf welke gegevens je bijvoorbeeld met studentbegeleiders deelt.

Een aantal academies heeft de Welzijnsmonitor al verwerkt in hun eigen opleidingsprogramma. Het is uiteindelijk de bedoeling dat dat bij alle academies van Avans gebeurt.

Meer weten

Wil je meer informatie of heb je vragen? Check welzijnsmonitor.avans.nl of mail welzijnsmonitor.lic@avans.nl

Laatst bijgewerkt op 26 januari 2022.
Online spreekuur

Misschien twijfel je over je studiekeuze, je manier van studeren of je ontwikkeling. Of je loopt aan tegen problemen die je in de weg staan bij het studeren. Maak dan een afspraak met een studieadviseur van Student Support. We plannen dan een afspraak van 30 minuten in.

Studentendecanaat

Een studentendecaan helpt je met het regelen van voorzieningen, financiën en DUO-zaken. Bij een lastige thuissituatie, psychische klachten, overlijden of andere persoonlijke problemen. En bij studeren met een (chronische) ziekte of functiebeperking, zoals ADHD, stress of dyslexie. Maak telefonisch een afspraak via 088 - 525 75 50 of online. Andere vragen? Mail naar studentendecaan@avans.nl.

Online decaanafspraak maken

‎‎‎‎‎‎Avans Live!