Studentinfo

print

Lekkerder in je vel met het aanbod van Avans Extra

20 april 2021 door Studentinfo

Succesvol studeren lukt als je je goed voelt. Daarom heeft Avans grote ambities op het gebied van studentenwelzijn. En dat zie je terug in de extra-curriculaire activiteiten van Avans.

Welzijn is niet alleen jezelf en je prestaties verbeteren, vindt Renate van Dierendonck-Zweers. Zij is MT-lid van het Avans Ondernemerscentrum (AOC) en teamcoördinator van Avans Extra, het platform voor extra-curriculaire activiteiten voor studenten. “Tot voor kort richtten we ons aanbod vooral op het verbeteren van die prestaties. Bijvoorbeeld door faalangst- en assertiviteitstrainingen of het beter omgaan met perfectionisme. Maar welzijn gaat er óók om dat jij er mag zíjn. Dat gegeven zie je terugkomen in een thema als diversiteit. En daarom nemen we nu onderwerpen als Black Lives Matter mee in ons aanbod, en zijn bijeenkomsten van de Roze Helpdesk te vinden op extra.avans.nl.”

Avans Extra bestaat inmiddels 3 jaar en heeft het afgelopen jaar een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Kun je die schetsen?

Van Dierendonck-Zweers: “We zijn vanuit verschillende hoeken bij elkaar gekomen, want extracurriculaire activiteiten zaten verspreid door de hele organisatie. Het College van Bestuur wilde dat het aanbod voortaan op 1 plek samen zou komen. Inmiddels werken we met een team van 8 mensen en hebben meer dan 1000 studenten het afgelopen blok gebruik gemaakt van de activiteiten op extra.avans.nl. Ze waarderen het gemiddeld met een 8,2. Een mooi cijfer dus, maar we willen meer. Meer bekendheid en een meer vraaggestuurd aanbod, dat scherper is ingestoken op welzijn en maatschappij.”

Meer bekendheid?

“We merken dat steeds meer studenten ons inmiddels weten te vinden, maar de bekendheid met de extra mogelijkheden die ze hebben kan nog altijd beter. We hebben er onderzoek naar laten doen en daaruit blijkt dat meer dan de helft van de bevraagde studenten niet van ons aanbod op de hoogte is. Dat willen we in ieder geval flink laten stijgen. We werken samen met verwijzers in de organisatie, zoals studieloopbaanbegeleiders en het decanaat, aan het on- en offline verhogen van de bekendheid in de organisatie. Ook zijn we zijn met Ontwikkelen@avans bezig om ons aanbod op te nemen in Avans Studypath, waardoor het ook zichtbaar wordt in studentenapp Avans One. Op die manier komen studenten het veel vaker tegen.”  

Foto: Renate van Dierendonck-Zweers

En welzijn en maatschappij komen duidelijker terug in het aanbod dus?

“Inderdaad. We horen van studenten terug dat ze daar behoefte aan hebben. De coronacrisis draagt daar natuurlijk aan bij. Meer dan ooit hebben studenten het nodig dat er even bij ze ‘ingecheckt’ wordt: hoe gaat het nu met jou? Docenten spelen daar een belangrijke rol in, maar zij hebben beperkte tijd en mogelijkheden. Dus bieden wij dat stukje extra, bijvoorbeeld in het programma Student Zijn In Coronatijd.”

Wat kunnen we in het nieuwe aanbod verwachten?

“We starten komend blok met leefstijl, dus workshops over voeding, slapen en bewegen. Maar ook over slim studeren, waarin je leert hoe je zo effectief en efficiënt mogelijk studeert. Ook hebben we het programma Avans Dates, opgezet door studenten van de GreenOffice. Zij koppelen studenten aan elkaar, zodat ze elkaar kunnen leren kennen. Dat kunnen romantische dates zijn, maar dat hoeft niet. Helaas is het vanwege corona een aangepaste versie, waarin de koppels met een lunchpakketje op zak een wandeling maken. Maar toch, uiteindelijk kan dat een positieve invloed hebben op je levensgeluk.

Je ziet het thema welzijn ook terug in een programma als Heb Jij Even Geluk. Daarin leer je beter stil te staan bij de dingen waar je blij en dankbaar voor mag zijn. En ik vergeet nog bijna de Digital Detox voor een Dag. Daarin ervaar je hoe het is om een hele dag zonder laptop en mobiel midden in de natuur door te brengen. En natuurlijk de verdiepende maatschappelijke programma’s als Diversiteit & Inclusiviteit. Met aandacht voor onder meer Black Lives Matter en de LGBT-community.”  

Wat is de link tussen Black Lives Matter en het welzijn van studenten?

“Diversiteit heeft rechtstreeks te maken met de overtuiging ‘ik mag er zijn’. In dit geval gaat het om studenten van kleur in de relatief witte omgeving die Avans is. In het programma gaan we dieper in op wat racisme eigenlijk ís, waar het vandaan komt en hoe onder andere de deelnemers hier misschien in hun dagelijks leven mee te maken krijgen. ‘Ik ben blij dat hier een keer aandacht voor is’, was een reactie die ik opving. Voor degene die dat zegt heeft zo’n programma dus echt wel een positieve invloed op het gevoel van welzijn.”

Wat zijn de komende tijd uitdagingen voor het team van Extra?

“We hebben meer dan 35.000 studenten, en daar willen we blijvend iets goeds voor neerzetten. Dus niemand ‘nee’ hoeven verkopen, maar ook zorgen dat de kwaliteit geborgd blijft. En we willen ook aan studenten laten zien dat we iets goeds doen met de kwaliteitsgelden die vrijkwamen door de omzetting naar een leenstelsel. Dat we hen ‘waar voor hun geld’ bieden.”

Jullie hebben ook meegedacht over de Welzijnsmonitor. Blij met het resultaat?

“Zeker. We zijn hier nauw bij betrokken. De app ziet er super uit en is ook echt leuk om te gebruiken. Bijvoorbeeld door ‘gamification’ van bepaalde onderdelen, dat maakt het wat interactiever. Daarnaast gebruiken we de data die de app oplevert om ons eigen aanbod aan te passen. In de testfase bleek bijvoorbeeld dat er bij studenten behoefte bestaat aan mindfulnesstrainingen. Dit hebben we opgepakt en op 20 april vindt zo’n training voor het eerst plaats! Die wisselwerking willen we in de toekomst veel vaker.”  

Je mag hardop dromen. Hoe zie je Avans Extra voor je in 2025?

“Als een platform met een aanbod dat tegemoetkomt aan de wensen van al onze studenten, (oud)medewerkers en alumni. Waarmee we als Avans ál onze partners ontwikkelmogelijkheden bieden. Met fantastische, inspirerende trainers en veel nieuwe, innovatieve ideeën. Daar zijn we nu volop mee bezig. En als ik zie hoeveel energie daardoor in ons team vrijkomt, gaat dat helemaal goedkomen!”

 

Avans Extra: ontwikkelen naast je studie
Bij Avans kunnen studenten zich ook ontwikkelen náást hun studie. Het brede en gevarieerde aanbod extra-curriculaire activiteiten vind je op extra.avans.nl. Elk blok staan er weer nieuwe workshops, trainingen, lezingen en events op. Deze gratis activiteiten concentreren zich rond de thema's persoonlijke ontwikkeling, maatschappij, duurzaamheid, ondernemerschap en innovatie. Welzijn wordt hier een steeds belangrijker onderdeel van.

 

Laatst bijgewerkt op 20 april 2021.
Online spreekuur studentbegeleiding

Heb je een ondersteuningsvraag, twijfel je over je studie of heb je een ontwikkelvraag, plan dan een moment tijdens het online spreekuur. Dat kan via de onderstaande button. We plannen dan een afspraak van 15 minuten voor je in.

Online spreekuur inplannen

Contact met het studentendecanaat

Heb je te maken met persoonlijke problemen of loop je tegen andere zaken aan die je studie belemmeren zoals een chronische ziekte, een functiebeperking, stress of dyslexie? Maak dan een afspraak via de Studenten Informatie Balie, 088-525 75 50. Andere vragen?

Mail het studentendecanaat

Coronavirus

Avans alert op het coronavirus

Blijf op de hoogte

Nieuws
Agenda