Zo voorkom je misbruik van je Avans-account

25 augustus 2020 door @avans

De laatste tijd proberen criminelen steeds vaker om misbruik te maken van Avans-accounts. Dat gebeurt bijvoorbeeld vanuit datacenters van het Amerikaanse bedrijf Amazon en vanuit Rusland. Ze proberen logingegevens buit te maken van studenten en medewerkers om zo bij gevoelige data te komen in het netwerk van Avans.

Voor studenten en medewerkers is het daarom belangrijk om op te letten als je je Avans-emailadres op externe websites en platformen gebruikt, bijvoorbeeld discussiefora en andere communities. Het is risicovol om daarbij ook je Avans-wáchtwoord te gebruiken. De kans bestaat namelijk dat digitale criminelen die gegevens buitmaken.

Anti-hacktips

Hoe voorkom je dat hackers met je gegevens aan de haal gaan?

• Kies een apart wachtwoord voor iedere website en elk platform dat je gebruikt met een Avans-emailadres.
  • Bedenk een wachtwoord van ten minste 12 karakters.
  • Gebruik een wachtwoordmanager, bijvoorbeeld Lastpass of Dashlane. Daarmee werk je eenvoudig en veilig met je wachtwoorden en je houdt het overzicht. Met een wachtwoordmanager kun je ook een veilig wachtwoord aanmaken dat moeilijk te ‘kraken’ is door criminelen.

Extra inlogstap

Sommige websites en platformen vereisen naast inloggegevens nog een extra inlogstap. Bijvoorbeeld een code die via TIQR of sms wordt verzonden. Dit wordt ‘Multifactor Authenticatie’ genoemd. Maak daar vooral gebruik van als het wordt aangeboden. Het maakt het erg moeilijk voor criminelen om je gegevens te misbruiken.

Voor vragen kun je terecht bij Team Privacy, Veiligheid en Security: veiligheid@avans.nl

Laatst bijgewerkt op 26 augustus 2020.

Heb je persoonlijke problemen of loop je tegen andere zaken aan die je studie belemmeren zoals een chronische ziekte, een functiebeperking, stress of dyslexie? Maak dan een afspraak via de Studenten Informatie Balie, 088 - 525 75 50. Andere vragen mag je mailen.

Mail het studentendecanaat

Avans alert op het coronavirus