Eerste Veritas-forum Den Bosch over prestatiedruk

29 mei 2019 door Studentinfo

Houd jij het hoofd nog koel? Of ben je opgebrand? Die vragen staan centraal in het Veritas-forum dat op woensdag 12 juni in Den Bosch plaatsvindt. Het is de eerste keer dat het Veritas-forum naar deze Avans-stad komt.

Stijgende prestatiedruk is een hot topic in Nederland, maar waar komt dat vandaan? Van oudsher heerst in ons land het calvinistische arbeidsethos: wie niet werkt zal niet eten. Vanuit dat calvinistische gedachtegoed gaan we er dus van uit dat hoe hard je werkt verbonden is aan hoe goed je het hebt. Hebben wij Nederlanders die prestatiedruk daarmee zelf veroorzaakt? En waarom hebben we daar nu ineens massaal last van? Stellen wij als samenleving onhaalbare eisen aan onszelf? En kunnen we het tij keren?

Prestatiedruk bij jongeren

Allemaal vragen die tijdens het Veritas-forum van 12 juni aan bod komen. Daarbij kijken we ook naar de rol van studenten hierin. Wat kunnen studenten hierin betekenen voor medestudenten en voor zichzelf? En we kijken naar de rol van de onderwijsinstelling. We gaan in gesprek met de sprekers, hoogleraren Willem van Rhenen en Ad Vingerhoets, en met anderen in de zaal. We bespreken prestatiedruk en stress, waarbij we vooral inzoomen op studenten en jongeren. Daarbij gaan we ook in op hoe je persoonlijke levensovertuiging van invloed is op hoe je omgaat met werk- en prestatiedruk.

Over de sprekers

Prof. dr. Willem van Rhenen is hoogleraar Engagement & Productivity aan Nyenrode en directeur Onderzoek en Ontwikkeling bij ArboNed. Willem studeerde geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde af op het onderwerp Van stress naar bevlogenheid.

Prof. dr. Ad Vingerhoets is hoogleraar klinische gezondheidspsychologie aan Tilburg University. Daarnaast is hij als (hoofd)docent betrokken bij de GZ-opleiding van RINO-Zuid en bij de Masteropleiding Psychosomatische Fysiotherapie van de Hogeschool Utrecht.

Over het Veritas-forum

Op universiteiten gaat het om waarheidsvinding. Maar de grote levensvragen komen nauwelijks aan bod. Vragen als: Wie zijn wij? Waar gaan wij naar toe? Wat is goed leven? Daardoor is er op universiteiten en hogescholen een kloof ontstaan tussen wetenschappelijke kennis en de zoektocht naar antwoorden op levensvragen. Het Veritas-forum wil dat graag veranderen. Daarom organiseren ze wereldwijd fora over deze grote levensvragen. De fora vinden steeds op een andere hogeschool of universiteit plaats.

Waar en wanneer

Het forum vindt plaats in De Deel in de HAS, Onderwijsboulevard 221, Den Bosch. Om 19.45 uur gaan de deuren open, het programma begint om 20.00 uur.

Meld je aan via het Facebook Event.

Laatst bijgewerkt op 29 mei 2019.

Avans Extra

Ontwikkel, verrijk en groei.

naar het aanbod