Avans Open College preventieakkoord: noodzaak of betutteling?

10 april 2019 door Studentinfo

Trots presenteerde staatssecretaris Paul Blokhuis in november het langverwachte preventieakkoord. Maatregelen tegen roken, problematisch drankgebruik en overgewicht. De meningen hierover lopen zeer uiteen. Van Mijlpaal tot Waar bemoeit de overheid zich mee?

Lector John Dierx van het lectoraat Leven Lang in Beweging gaat bij het Avans Open College in Breda op woensdag 8 mei dieper in op het preventieakkoord. Anja Koornstra, werkzaam bij GGD GHOR Nederland en betrokken bij het preventieakkoord, vertelt over het proces tot nu toe. Samen met het publiek bespreken zij de zin en onzin van het preventieakkoord.

John Dierx: “Is het een wenselijk hulpmiddel van de overheid om de inwoners van Nederland te helpen en steunen in het maken van gezonde keuzes? Of toch meer als een irritante bemoeienis van Vadertje Staat? Dan is het van belang dat je weet wat het preventieakkoord nu echt inhoudt.”

Veel maatregelen gaan pas over een aantal jaar in en weer andere moeten nog verder worden uitgewerkt. Wat merken we morgen van het preventieakkoord? Duidelijk is het signaal van de overheid dat we zelf veel aan onze gezondheid kunnen doen. Als we niet roken, gezond eten, voldoende bewegen en ten slotte alcohol matigen, worden we met z’n allen veel ouder en blijven we langer gezond.

Cijfers liegen niet

De cijfers liegen er niet om. Roken, overgewicht en alcohol leiden in Nederland tot 35.000 doden per jaar en 9 miljard euro aan zorguitgaven. Dat moet anders, zegt de overheid en zet met het preventieakkoord in op voortijdig ingrijpen. Vanuit gezondheidsbevordering weten we dat het stimuleren van gezond gedrag alleen lukt als we tegelijkertijd werken aan de 3 V’s: Voorlichting, Voorzieningen en Voorschriften.

Avans Open College

Avans heeft veel kennis in huis en deelt die graag met de wereld om haar heen. Daarom organiseren we het Avans Open College. Om te laten zien wat er binnen de muren van Avans gebeurt. De Avans Open Colleges vinden meerdere malen per jaar plaats. Iedereen met honger naar kennis is welkom.

Informatie en aanmelden

Het Avans Open College is gratis bij te wonen. Aanmelden is verplicht. Wees er tijdig bij want het aantal plaatsen is beperkt. Kom op woensdag 8 mei naar Avans Hogeschool, Onderwijsboulevard 215, 's-Hertogenbosch. Vanaf 19.00 uur gaan de deuren open. De lezing start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur.

Lees meer over de inhoud en de sprekers en meld je direct aan.

Laatst bijgewerkt op 17 april 2019.

Avans Extra

Ontwikkel, verrijk en groei.

naar het aanbod