Verdien geld met je plastic fles en verklein onze afvalberg

5 februari 2019 door DIF ICT en Facilitaire dienst

Plastic flesjes zijn binnenkort geld waard bij Avans. Vanaf maandag 11 februari gaan we petflessen apart inzamelen. Als beloning ontvang je korting op je aankoop in onze kantine. Ook maak je kans op een prijs. Avans is de eerste hogeschool in Nederland die dit introduceert.

We doen dit in nauwe samenwerking met Coca-Cola European Partners en onze cateraar Eurest. Samen zetten we ons in om zwerfafval te verminderen en hergebruik van plastic te stimuleren.

Waardevol plastic

Gemiddeld gaan er per dag ruim 1.000 drinkflesjes over de toonbank bij Avans. Na gebruik belandt een deel van deze flesjes in onze plastic afvalbakken. Een ander deel eindigt als restafval of zelfs als zwerfafval. Zonde, want het plastic van petflessen is de meest waardevolle vorm van plastic. Het zijn nagenoeg schone verpakkingen die makkelijk te recyclen zijn.

Beloning

Zonder beloning blijken mensen doorgaans niet bereid te zijn flesjes in een automaat te gooien, zo blijkt uit onderzoek. Daarom is ieder ingeleverd flesje bij Avans straks minimaal 10 cent waard. Dit is geen statiegeld maar een echte beloning, omdat we dit niet optellen bij de verkoopprijs.
Ook petflesjes die niet bij Avans gekocht zijn, kun je straks bij ons inleveren. Studenten die bijvoorbeeld onderweg iets te drinken kopen, hopen we zo te kunnen bewegen hun flesje nog even vast te houden tot aan Avans. Daarmee voorkomen we dat zij hun plastic flesje zomaar weggooien of laten staan.

De nieuwe petflesautomaten zijn bedoeld om losse flesjes in te zamelen. Het is dus niet de bedoeling om voorraden petflessen in te leveren.

Hoe het werkt

Op 3 grote Avanslocaties (Hogeschoollaan 1, Lovensdijkstraat 63 en Onderwijsboulevard 215) komen petflesautomaten te staan. Als je hier een flesje inlevert, ontvang je uit het automaat een bon ter waarde van 10 cent.
Je kunt deze waardebon inleveren in de kantine, zodat je direct korting krijgt op je aankoop. Maar je kunt ook sparen voor een volle stempelkaart. Je levert dan je waardebon in bij de kassa in ruil voor een stempel. Bij inlevering van een volle stempelkaart, ontvang je niet alleen korting. Je maakt dan ook kans op een prijs en op extra korting.

Bij de overige Avanslocaties komt een grote inzamelfles te staan bij de kassa in de kantine. Bij inlevering van een flesje, ontvang je dan direct korting op je aankoop. Of je krijgt van de cateringmedewerker een stempel op je stempelkaart.

Waarom Avans hieraan meewerkt

Avans wil hergebruik van plastic stimuleren en zwerfafval binnen en buiten onze gebouwen verminderen. Ook vinden we het belangrijk om onze studenten en medewerkers bewust te maken van het belang van recycling.
Ingeleverde petflessen blijven intact als deze van Avans naar de recycler worden vervoerd. Doordat dit plastic niet vermengd wordt met ander plastic, gaat er weinig materiaal verloren. Daardoor kan vrijwel alles weer gebruikt worden om nieuwe petflessen van te maken.

De manier waarop we afval scheiden bij Avans, blijft verder hetzelfde: hoofdzakelijk papier, plastic en restafval. Door de nieuwe petflesautomaten verwachten we dat het volume van ons restafval en het gewone plastic afval minder wordt.

Afvalfeiten op een rij

• In Nederland belanden jaarlijks tussen de 50 en 100 miljoen flesjes op straat of in de berm, als zwerfafval.
  • Coca-Cola wil in 2025 elke petfles die in Nederland verkocht wordt, ook weer retour krijgen om te recyclen. Daarom heeft Coca-Cola de ‘World Without Waste’-campagne gelanceerd.
  • Bij Avans produceren we iedere maand ruim 40.000 kilo aan afval. In volume is dat bijna 550.000 liter. Bij elkaar zijn dat iedere maand bijna 8 grote vrachtwagens vol met afval.
  • Ruim 40 procent van het afval bij Avans komt terecht bij het restafval. Ruim 30 procent is papier of karton en bijna 10 procent is plastic.
  • Petflessen van Coca-Cola European Partners zijn 100 procent geschikt voor recycling. Gewoon plastic afval is vaak vervuild en bestaat uit meerdere soorten plastic. Niet alles daarvan kan opnieuw gebruikt worden. Ook zijn bij vervuild plastic de mogelijkheden voor nieuwe eindproducten beperkter.
  • Onze cateraar Eurest investeert veel in duurzame verpakkingen. Saladebakken zijn bijvoorbeeld van gerecycled plastic. Soepbekers zijn biologisch afbreekbaar. En bordjes en schaaltjes zijn van suikerrietpulp gemaakt.
Laatst bijgewerkt op 5 februari 2019.

Avans Extra

Ontwikkel, verrijk en groei.

naar het aanbod

NSE 2019