Studentinfo

Studiefinanciering en OV aanvragen

Als je studeert aan een voltijd- of duale opleiding en je voldoet aan bepaalde voorwaarden (zie de site van DUO-IB) dan kun je studiefinanciering aanvragen.

Per 1 september 2015 geldt voor studenten aan hbo en universiteit een nieuw stelsel van studiefinanciering. Vanaf dat moment verdwijnt de basisbeurs voor nieuwe studenten.

In plaats hiervan kun je als student per maand maximaal circa € 1.016 lenen. Je bepaalt zelf hoeveel je leent voor je levensonderhoud en collegegeld. Deze € 1.016 is inclusief een eventuele aanvullende beurs. Kinderen van minder draagkrachtige ouders krijgen een aanvullende beurs van maximaal € 378. De aanvullende beurs wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt.

Als je nu al studiefinanciering hebt voor een bacheloropleiding in het hoger onderwijs val je niet onder het nieuwe stelsel voor studiefinanciering. Je behoudt dan de resterende rechten op je basisbeurs.

OV-chipkaart 

Als je een voltijd- of duale opleiding aan een hogeschool volgt of gaat volgen, en als je recht hebt op studiefinanciering, dan heb je ook recht op een studentenreisproduct op een OV-chipkaart. Heb je al een persoonlijke OV-chipkaart, dan kun je daarop dit studentenreisproduct laden. Indien je nog geen persoonlijke OV-chipkaart hebt, regel deze dan via ov-chipkaart.nl of via een OV-bedrijf. Nieuwe studenten ontvangen na inschrijving bij DUO automatisch instructies om hun OV-Chipkaartnummer door te geven aan de Klantenservice OV-chipkaart. Het studentenreisproduct wordt dan voor de betreffende OV-chipkaart klaargezet op de ophaalautomaten. Zodra het recht op studiefinanciering ingaat, kun je met het studentenreisproduct reizen. Meer informatie is te vinden op studentenreisproduct.nl.

De OV-chipkaart met daarop een geldig studentenreisproduct is het enige geldige vervoersbewijs voor studenten. Zolang je recht hebt op studiefinanciering kun je met je Studenten OV-chipkaart reizen met het openbaar vervoer: gratis of met korting. Meer informatie hierover kun je terugvinden op de website van DUO.

Laatst bijgewerkt op 9 augustus 2018.
Relevant/Gekoppeld
Stel je vraag aan het studentendecanaat

Heb je persoonlijke problemen of loop je tegen andere zaken aan die je studie belemmeren zoals een chronische ziekte, een functiebeperking, stress of dyslexie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met je op.

Vul het formulier in

Avans Flow

Jij en je studie in evenwicht

naar Avans Flow

Nieuws
Agenda