Studentinfo

Verzekeringen afsluiten voor studie of stage in het buitenland

Goed verzekerd zijn is belangrijk. Zeker als je naar het buitenland gaat voor studie of stage. In dat geval is de verplichte ziektekostenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet voldoende. Als je voor studie of stage naar het buitenland gaat, moet je je aanvullend verzekeren.

De belangrijkste dekkingen die wij aanraden voor een buitenlandse studie of stage zijn:
 

 • medische kosten
 • aansprakelijkheid (voor wanneer je anderen schade toebrengt)
 • repatriëring (voor wanneer je naar huis moet, bijvoorbeeld na een ongeval)
   

Misschien vind je het ook handig om een verzekering af te sluiten voor je bagage. Wat we in ieder geval sterk aanraden, is een verzekering af te sluiten waaraan een 24/7 alarmcentrale is gekoppeld. Zo’n alarmcentrale kan je helpen bij ziekenhuisopname of repatriëring. 

“Ik heb al voldoende verzekeringen”

Je hebt waarschijnlijk al verzekeringen, zoals een basiszorgverzekering en een reisverzekering. Let dan wel op het volgende:
 

 • Je reisverzekering biedt vaak maar voor 60 aaneengesloten dagen dekking.
 • De meeste verzekeringen sluiten studie en stage uit van dekking.
 • Je basiszorg keert maximaal het Nederlands tarief uit. Wanneer medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, moet je het verschil zelf betalen.
 • Je betaalt voor zorg in het buitenland eerst je eigen risico.
   

Vraag dus goed na bij je huidige verzekeraars waar je in het buitenland voor verzekerd bent. Vergeet in ieder geval niet een European Health Insurance Card aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Hiermee krijg je binnen Europa altijd hulp van zorgverleners.

Stage in buitenland

Wanneer je in het buitenland geld gaat verdienen, verlies je het recht om in Nederland een basiszorgverzekering te hebben. Dit geldt in ieder geval bij een stagevergoeding of -verdienste hoger dan € 150 per maand of  € 1.500 per jaar. Je moet dan een zorgverzekering afsluiten in het land waar je stage loopt.

Ga je naar het buitenland voor stage en ontvang je hiervoor een vergoeding? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB beoordeelt of je je Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden of dat je een zorgverzekering in je stageland moet afsluiten. Kijk op de website van de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie. 

Verzekering afsluiten

Je bent zelf verantwoordelijk voor een goede verzekering. Je kunt zoeken naar bedrijven die al deze verzekeringen aanbieden. Of je sluit een volledig studentenpakket af waarin alle dekkingen (en meer) al zitten.

StudentsInsured, een van onze partners, biedt zo’n pakket aan. Wij hebben een regeling met hen getroffen waardoor jij een korting krijgt op je premie. Een pakket waar al deze dekkingen (en meer) in zitten is het Insurance Passport for Students (IPS)(link). Vanaf € 0,83 per dag ben je dan verzekerd. Om gebruik te maken van de korting dien je de verzekering af te sluiten via www.studentsinsured.com/avans.

Meer informatie over de IPS-reisverzekering, de verzekeringsvoorwaarden en de vergoedingen vind je op wwwstudentsinsured.com/wat-is-ips

Collectieve verzekering tot 1 september 2017

Avans Hogeschool heeft een collectieve IPS-reisverzekering afgesloten, als aanvulling op je eigen zorg- en aansprakelijkheidsverzekering. Daar kun je - tot 1 september 2017 - gratis gebruik van maken als je voor studie of stage in het buitenland verblijft. 

Let erop dat Avans vanaf 1 september (collegejaar 2017-2018) de verzekering niet meer aanbiedt. Voor studenten die de komende maanden naar het buitenland vertrekken en zich vanaf heden inschrijven in de mobility-database, geldt dat de verzekering uiterlijk tot 1 september loopt. 

Zorg ervoor dat je ook na 1 september 2017 voldoende verzekerd bent in het buitenland. Verblijf je na deze datum nog in het buitenland? Dan ontvang je voor 1 september een aanbod van StudentsInsured. Je kunt hiermee je verzekering verlengen. Je bent dan, op eigen kosten, ook verzekerd voor je studie of stage in het buitenland na 1 september 2017. 

Wanneer je nog in aanmerking komt voor de collectieve IPS-reisverzekering, registreer je dan op mobility.avans.nl. De verzekeringsmaatschappij neemt na registratie binnen 4 weken rechtstreeks contact met je op om je aanmelding compleet te maken. De inschrijfprocedure is volledig digitaal en alle correspondentie loopt via jouw Avans-e-mailadres. Houd er rekening mee dat je mogelijk de polis pas ontvangt na je vertrek naar het buitenland. 

Zorg ervoor dat je juiste en volledige informatie aanlevert in de mobility-database van Avans. Mocht je de polisvoorwaarden onvoldoende vinden voor jouw persoonlijke situatie, dan ben je natuurlijk vrij om zelf een eigen reisverzekering af te sluiten met een ruimere dekking.

Eigen verantwoordelijkheid 

Jij bent zelf verantwoordelijk voor een goede verzekering. Avans aanvaardt geen aansprakelijkheid voor door de verzekeringsmaatschappij afgewezen schadeclaims of het niet volledig vergoeden van geleden schade. Misbruik van deze service aan haar studenten kan gesanctioneerd worden, volgens hoofdstuk 8 van het Avans Studentenstatuut. 

Meer informatie 

Voor meer informatie kun je terecht bij het International Office van Avans. Stuur een mail naar internationaloffice@avans.nl of bel + 31 88 525 80 01. Je kunt ook langslopen bij de Studenten Informatie Balie. 

 
Laatst bijgewerkt op 9 augustus 2017.
Relevant/Gekoppeld
Stel je vraag aan het studentendecanaat

Heb je persoonlijke problemen of loop je tegen andere zaken aan die je studie belemmeren zoals een chronische ziekte, een functiebeperking of dyslexie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met je op.

Vul het formulier in

Avans Flow

Jij en je studie in evenwicht

naar Avans Flow

Avans Chance

Haal meer uit je opleiding.

Meer informatie

Nieuws
Agenda