Verzekeringen afsluiten voor studie of stage in het buitenland

Goed verzekerd zijn is belangrijk. Zeker als je naar het buitenland gaat voor studie of stage. In dat geval is de verplichte ziektekostenverzekering en aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren niet voldoende. Als je voor studie of stage naar het buitenland gaat, moet je je aanvullend verzekeren.

De belangrijkste dekkingen die wij aanraden voor een buitenlandse studie of stage zijn:

• medische kosten
  • aansprakelijkheid (voor wanneer je anderen schade toebrengt)
  • repatriëring (voor wanneer je naar huis moet, bijvoorbeeld na een ongeval)

Misschien vind je het ook handig om een verzekering af te sluiten voor je bagage. Wat we in ieder geval sterk aanraden, is een verzekering af te sluiten waaraan een 24/7 alarmcentrale is gekoppeld. Zo’n alarmcentrale kan je helpen bij ziekenhuisopname of repatriëring.

“Ik heb al voldoende verzekeringen”

Je hebt waarschijnlijk al verzekeringen, zoals een basiszorgverzekering en een reisverzekering. Let dan wel op het volgende:

• Je reisverzekering biedt vaak maar voor 60 aaneengesloten dagen dekking.
  • De meeste verzekeringen sluiten studie en stage uit van dekking.
  • Je basiszorg keert maximaal het Nederlands tarief uit. Wanneer medische kosten in het buitenland hoger zijn dan in Nederland, moet je het verschil zelf betalen.
  • Je betaalt voor zorg in het buitenland eerst je eigen risico.

Vraag dus goed na bij je huidige verzekeraars waar je in het buitenland voor verzekerd bent. Vergeet in ieder geval niet een European Health Insurance Card aan te vragen bij je zorgverzekeraar. Hiermee krijg je binnen Europa altijd hulp van zorgverleners.

Stage in buitenland

Wanneer je in het buitenland geld gaat verdienen, verlies je het recht om in Nederland een basiszorgverzekering te hebben. Dit geldt in ieder geval bij een stagevergoeding of -verdienste hoger dan € 150 per maand of  € 1.500 per jaar. Je moet dan een zorgverzekering afsluiten in het land waar je stage loopt.

Ga je naar het buitenland voor stage en ontvang je hiervoor een vergoeding? Neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB beoordeelt of je je Nederlandse zorgverzekering kunt aanhouden of dat je een zorgverzekering in je stageland moet afsluiten.

Verzekering afsluiten

Om zeker te zijn van de juiste verzekeringen kun je zoeken naar bedrijven die al deze verzekeringen aanbieden. Of je sluit een volledig studentenpakket af waarin alle dekkingen zitten.

StudentsInsured, een van onze partners, biedt zo’n pakket aan: Insurance Passport for Students (IPS). Wij hebben een regeling met hen getroffen waardoor jij een korting krijgt op je premie. Vanaf € 0,83 per dag ben je dan verzekerd. Om gebruik te maken van deze korting dien je de verzekering af te sluiten via studentsinsured.com/avans.

Meer informatie over de IPS-reisverzekering, de verzekeringsvoorwaarden en de vergoedingen vind je op de site van StudentsInsured

Eigen verantwoordelijkheid

Jij bent zelf verantwoordelijk voor een goede verzekering. Avans aanvaardt geen aansprakelijkheid voor door de verzekeringsmaatschappij afgewezen schadeclaims of het niet volledig vergoeden van geleden schade. Misbruik van deze service aan haar studenten kan gesanctioneerd worden, volgens hoofdstuk 8 van het Avans Studentenstatuut.

Meer informatie

Voor meer informatie kun je terecht bij het International Office van Avans. Stuur een mail naar internationaloffice@avans.nl of bel + 31 88 525 80 01. Je kunt ook langslopen bij de Studenten Informatie Balie.

Laatst bijgewerkt op 5 februari 2018.