Ontwikkelen met actieonderzoek

9 november 2017 (13:30 uur - 17:00 uur) door Avans Flow

In deze workshop krijg je meer zicht op hoe je met Actieonderzoek aan de slag kan om jezelf en je praktijk verder te ontwikkelen.

Wat actieonderzoek is

Actieonderzoek combineert onderzoek en actie. Je onderzoekt in de praktijk, zoveel mogelijk samen met mensen uit die praktijk. Daarmee leer je niet alleen, je maakt ook verschil. Je kunt actieonderzoek op veel manieren toepassen, van onderzoek met een kleine ‘o’ om je dagelijkse praktijk te verbeteren tot aan wetenschappelijk onderzoek met een grote ‘O’ om ook nieuwe theorie te ontwikkelen.

Wat actieonderzoek oplevert

Je leert goed waarnemen en nadenken over wat er aan de hand kan zijn. Ook over jezelf, hoe je gewend bent naar dingen te kijken. Het draagt bij aan het ontwikkelen van vaardigheden zoals aandachtig luisteren en kijken, invoelingsvermogen en een onderzoekende kritische houding. Je brengt samen met belanghebbenden verschillende perspectieven in kaart, krijgt zicht op de mogelijkheden en beperkingen in de huidige situatie, in relatie tot verleden en mogelijke toekomst . Je kunt er een project mee ontwerpen, een veranderproces in gang zetten. Of de principes van actieonderzoek gebruiken om overleggen interactiever en productiever te maken.

Opzet van de workshop

Actieonderzoek is er in veel vormen en smaken. We doen daarvan een ‘proeverij’, je krijgt veel informatie aangereikt. Daadwerkelijke toepassing vraagt verdere verdieping en oefening. Er is afwisseling tussen ‘theorie’ over ontwerpprincipes, zelf werkvormen ervaren, en praktijkvoorbeelden. De werkvormen kunnen met kleine en (hele) grote groepen worden toegepast.

Meer informatie

Georganiseerd i.s.m. het lectoraat Sustainable Working and Organising van het Expertisecentrum Sustainable Business. Verzorgd door lector dr. Tonnie van der Zouwen MCM. Als je vragen hebt, aarzel niet om contact op te nemen met a.vanderzouwen@avans.nl

Wie

Deze workshop is beschikbaar voor alle Avansstudenten.

Waar en wanneer

Donderdag 9 november 's-Hertogenbosch (Onderwijsboulevard) van 13.30 uur tot 17.00 uur

Meld je aan voor de workshop met het aanmeldformulier.

Laatst bijgewerkt op 14 juli 2017.