Open College succesvol leren. Inzichten uit de geheugenpsychologie

13 september 2017 (19:00 uur - 21:00 uur)

In het Avans Open College in ’s-Hertogenbosch gaat lector Peter Verkoeijen in op geheugenpsychologie en manieren waarop je het maximale uit zelfstudie kunt halen.

Het Open College is niet alleen voor studenten en voor professionals die werk en studie combineren. Iedereen die meer wil weten over de werking van ons brein is welkom op de Onderwijsboulevard 215 in ‘s-Hertogenbosch. Om 19.00 uur gaan de deuren open. De lezing start om 19.30 uur en eindigt om 21.00 uur. De toegang is gratis.

Door het wegvallen van de basisbeurs wordt het voor studenten steeds belangrijker om zo snel mogelijk studiesucces te boeken. Een verkeerde leerstrategie leidt gemakkelijk tot vertraging. En dat weer tot hogere kosten. Ook ouders en opvoeders ondervinden dus de consequenties.

Beste leerstrategieën

Onderzoek onder eerstejaarsstudenten van Avans laat zien dat studenten vaak niet de meest effectieve leerstrategie gebruiken. Peter Verkoeijen legt uit hoe dat komt. Hij vertelt over leerstrategieën waarvan de effectiviteit wetenschappelijk is aangetoond. Aan de hand van korte experimenten met het publiek demonstreert hij belangrijke eigenschappen van het menselijke geheugen. Hij geeft aan welke leerstrategieën je het beste kunt gebruiken tijdens zelfstudie. Denk aan presentaties voorbereiden, teksten bestuderen of leren voor een toets. Ook vertelt hij hoe je geheugen nieuwe informatie interpreteert en onthoudt. En hoe je daar betekenis aan geeft door die nieuwe informatie te verbinden met kennis die je al hebt.

Over de spreker

Peter Verkoeijen is lector Brein en Leren bij Avans Hogeschool. Daarnaast werkt hij bij de Erasmus Universiteit Rotterdam als universitair hoofddocent bij de opleiding Psychologie. In beide werkkringen staat onderwijspsychologie, leren en instructie centraal. In 2005 promoveerde hij cum laude op een proefschrift naar het effect van verschillende vormen van herhaling op het geheugen.

Avans Open College

Avans heeft veel kennis in huis en deelt die graag met de wereld om haar heen. Daarom organiseren we meerdere keren per jaar Avans Open Colleges. Om te tonen wat er binnen onze muren gebeurt. Want Avans staat tenslotte midden in de maatschappij.

Laatst bijgewerkt op 23 augustus 2017.

Heb je persoonlijke problemen of loop je tegen andere zaken aan die je studie belemmeren zoals een chronische ziekte, een functiebeperking of dyslexie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met je op.

Avans Flow

Jij en je studie in evenwicht

naar Avans Flow

Avans Chance

Haal meer uit je opleiding.